Skriv bedre tekster med AI og ChatGPT

af | mar 6, 2024 | AI, Copywriting, Tekstforfatning | 0 Kommentarer

“Det lyder, som om det er skrevet af en robot.”
“ChatGPT kan ikke stave til […]”
“Du kan risikere, at ChatGPT bliver lidt for kreativ og bare finder på noget.”

Det er nemt at finde fordomme om de resultater, man kan få, når man vil bruge ChatGPT og Microsoft Copilot til at skrive tekster som fx nyhedsbreve, blogindlæg, opslag til sociale medier, annoncer eller andet.

Og det er ganske sandt, at de forskellige AI-tools ikke kan alt.

De er bestemt ikke fejlfrie.

Men bare fordi noget ikke fungerer 100% perfekt altid og hele tiden, så betyder det jo ikke, at du ikke kan få en hel masse ud af det. Hvis perfektion og fejlfrihed var ufrivillige krav, så var der formentlig ganske meget, der også skulle luges ud af dit arbejdsliv og din hverdag.

Anyway.

Du kan sagtens bruge AI til at skrive bedre tekster.

Men det kræver, at du griber det rigtigt an.

Du skal se på ChatGPT og Copilot som en assistent – og ikke forfatter eller redaktør

Læs lige den overskrift igen.

Du skal se på ChatGPT og Copilot som en assistent – og IKKE som forfatter eller redaktør.

Sagt på en anden måde, så betyder det, at du ikke bare skal overlade det hele til robotterne og bare acceptere det, de skriver som den bedste løsning eller sandheden.

Du skal stadig tænke selv.

Du skal stadig vurdere de svar og forslag, som robotterne kommer med.

Og du skal i den grad stadig bruge din erfaring og viden til at beslutte, hvad der fungerer bedst.

Du skal med andre ord se på robotterne som de nye praktikanter uden erfaring. Som kan hjælpe med en hel masse og faktisk gøre det rigtig godt … men som du også stadig skal holde lidt øje med og hjælpe på vej. Gør du det, kan resultatet til gengæld blive fantastisk.

Kort sagt: Du skal aldrig bare bede ChatGPT eller Copilot om at skrive noget. Men du kan bruge robotterne til de forskellige opgaver, der skal løses i skriveprocessen.

7 skriveopgaver som du kan bruge AI og kunstig intelligens til

Hvis du deler skriveopgaven op i flere processer – i stedet for bare at bede ChatGPT eller Copilot om at skrive noget – så får du de bedste resultater. Og når først du har fået rutinen, så vil du også opleve, at det bliver både sjovere og nemmere for dig at skrive.

Skriv bedre tekster med AI og ChatGPT 👇

1. Korrekturlæsning og redigering

Hvis der er et sted, hvor ChatGPT, Copilot m.m. virkelig kan spare dig for tid, så er det korrekturlæsning. Det er ikke, fordi den er 100% perfekt, men den kan fange overraskende mange fejl … og så går det ekstremt stærkt.

Du kan fx bruge AI til:

  • Stavekontrol og grammatik: Ret stavefejl, grammatiske fejl og tegnsætning på rekordtid.
  • Slåfejl og andre fjollede fejl: ChatGPT fanger det ofte, hvis du kommer til at lave en dum skrivefejl. Jeg kom fx engang til at skrive “for at gøre en kort historie lang”, hvilket en almindelig stavekontrol aldrig ville ha’ fanget. Men det gjorde ChatGPT.
  • Konsistens: Sikre konsistens i brugen af terminologi og stil. Den vil fx ofte fange, hvis du har skrevet forskellige datoer, tidspunkter eller antal.

Synes du, at det er svært at bruge ChatGPT til korrekturlæsning, fordi du mister overblikket over det, den retter? I masterclass’en her får du opskriften på, hvordan du gør det smart.

Masterclass: Skriv bedre tekster med AI og ChatGPT

2. Idéudvikling

Det er genialt at bruge kunstig intelligens til idéudvikling, fordi det er som at have en kreativ sparringspartner, der aldrig løber tør for energi (eller kaffe). Robotterne kan hive friske idéer op af hatten, tænke ud af boksen og kombinere ting, du aldrig selv ville have overvejet.

… og det bedste er, at den aldrig bliver træt, så du kan spørge den igen og igen, indtil den rigtige idé lander.

Du kan fx bruge AI til:

Brainstorm og idégenerering: Du kan få massevis af idéer til emner, vinkler og temaer på rekordtid.

3. Det første udkast

Har du svært ved at komme i gang med at skrive?

Så bed ChatGPT eller Copilot om at komme med et udkast til det, du skal skrive om. På den måde kan du lynhurtigt få struktur på dit indhold, og det er ofte nok til at kickstarte inspirationen. Gi’ blot robotten kort beskrivelse af dit emne og stikord til indholdet – så er du i gang, uanset om det er et mailsvar til chefen, en produkttekst, et nyhedsbrev eller en e-bog eller noget helt femte, du kæmper med.

TIP: Bed gerne ChatGPT om at skrive et udkast baseret på en skrivemodel.

På den måde styrer du resultatet lidt mere, og du kan dreje fokus i forskellige retninger.

4. Skrivestil

Både ChatGPT og Copilot kan skrive i lige præcis den stil, du ønsker. Prøv fx at sende et par linjer, du har skrevet til en af robotterne, og bed om at få det skrevet mere:

  • Sjovt
  • Kreativt
  • Originalt
  • Skævt
  • Formelt
  • Alvorligt
  • Seriøst
  • Sagligt
  • … eller hvad du nu føler.

Du kan også bede robotterne om at forestille sig, at de er ekspert i noget bestemt, eller bede dem om at henvise til kilder undervejs eller smide mindst én far-joke ind hvert afsnit. Det er op til dig.

TIP: Hvis du har adgang til den betalte version i ChatGPT, så kan du udvikle dine egne GPT’er, der altid skriver i lige præcis den stil, du ønsker.

5. Kreative formuleringer

Har du skrevet noget, der er lidt for tørt eller kedeligt? Så bed AI om at komme med forslag til sjovere eller anderledes formuleringer.

Du kan fx:

  • Omformulere klichéer: Send den blot din klichéagtige formulering, og bed den om at lave en liste med alternativer.
  • Finde på sjove metaforer: Hvis der er noget, der kan få folk til at synes godt om en tekst, så er det en god, sjov metafor. AI er en fantastisk hjælp her.
  • Skabe sproglig variation: Har du gentaget dig selv i teksten, mangler du et synonym, eller er dine eksempler blevet slidte? Prøv at bede om forslag til nye måder at sige det samme på, så din tekst ikke lyder som en plade, der kører i hak.
  • Skrive stærkere introer og afslutninger: Bed robotten om at lave forslag til indledninger og slutninger, der fanger opmærksomheden og sidder fast i hukommelsen.
6. Research der understøtter dine pointer

Har du prøvet at bruge kunstig intelligens til faktuel research? Det kan være ekstremt effektivt, og AI kan hjælpe med at finde de små perler af information, der gør dine argumenter og budskaber stærkere og mere overbevisende.

Du kan fx bruge AI til at finde relevante:

  • Citater: Få fat i præcise citater, der understøtter dine pointer eller tilføjer autoritet til din tekst.
  • Tal: Fremskaffe statistikker og data, der giver dine argumenter vægt og troværdighed.
  • Undersøgelser: Identificere relevante studier og rapporter, som kan underbygge dine idéer med solide fakta.

OBS: Det er vigtigt, at du faktatjekker den research, du finder frem til. AI kan have et lidt løst forhold til sandheden (den kan jo også være blevet fodret med forkerte oplysninger), og det er dit ansvar, at det, du skriver, er korrekt.

7. Feeback

Du kan godt bede ChatGPT eller Copilot om at gi’ feedback på din tekst.

Men pas på.

Robotterne kan komme med ekstremt brugbar feedback på, hvad du kan optimere. Det kan være alt fra at spotte overflødige ord til at foreslå mere præcise formuleringer, eller hvordan du kan få din salgsside til at konvertere bedre. De kan identificere strukturelle forbedringer, pege på uklarheder og endda komme med idéer til bedre flow.

Men … de kan også komme med deciderede dårlige råd.

Derfor er det vigtigt, at du vurderer den feedback, du får. Ligesom det er vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad det egentlig vil sige at skrive godt, og hvad der får mennesker til at reagere.

Det kan du fx gøre med onlinekurset Skriv 21x bedre.

Vil du gerne lære, hvordan du skriver bedre tekster med ChatGPT?

Det er ikke længere kun tekstforfattere og dem med et særligt talent, der kan skrive godt. Med ChatGPT kan alle lære skrive professionelle, fængende og overbevisende tekster – og du får opskriften på, hvordan du gør inkl. en prompt-guide i masterclass’en her:

Skriv bedre tekster med AI og ChatGPT >>

Skriv bedre tekster med ChatGPT

Skriv din mening her

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *